Amb dues setmanes d’antelació, els barris de Gràcia van ser alertats de la convocatòria d’una concentració feixista per part del partit ultradretà Democracia Nacional, demanant la reobertura de la Llibreria Europa: llibreria nazi ubicada al carrer Sèneca de la Vila de Gràcia i tancada des del 9 de juliol per ordre del jutjat d’instrucció núm. 9 de Barcelona, després d’una operació on van ser detingudes quatre persones, entre elles Pedro Varela, com a cúpula directiva d’aquesta entitat encarregada de distribuir material que presumptament promou l’odi i la discriminació.

La resposta antifeixista es va traduir en dues convocatòries: una concentració als Jardinets de Gràcia organitzada amb la intenció de blocar els neonazis, encapçalada per col·lectius llibertaris i secundada per Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR); i una manifestació pels carrers de la Vila, sorgida des del Moviment Popular de Gràcia (MPG). L’Assemblea de Dones Feministes de Gràcia, al seu torn, convocava a assistir a les dues mobilitzacions.

Fotografies: Iru Moner

Poc abans de les 11.00 h del matí, hora de la concentració llibertària, un ampli dispositiu de Mossos d’Esquadra identificava tant a les periodistes com a les manifestants antifeixistes que anaven arribant als Jardinets de Gràcia. Tot i l’amenaça de càrrega policial, la mobilització ha ocupat l’emplaçament de la convocatòria feixista (Jardinets amb C/ Sèneca), veient-se reforçada cap a tres quarts de dotze per la confluència amb la manifestació de l’MPG.

A les dotze i escaig, les feixistes feien acte de presència, arribant totes juntes (una trentena) per Passeig de Gràcia. Escoltades per la Brigada Mòbil, s’han apropat fins a la meitat dels Jardinets, on unes 300 persones, separades per un cordó policial, els hi han barrat el pas. Nou banderes espanyoles i cinc de Democracia Nacional, una pancarta que clamava en favor de la “libertad de expresión”, un exemplar del llibre “La Piedra Rosetta de la ciencia política: El poder supremo sin rostro”, així com discursos rescatant el vell fantasma de la “conspiración judeo-masónica-comunista internacional” (sic), conformaven la parafernàlia de les nazi-feixistes.

Les consignes antifeixistes s’han repetit durant els escassos 30 minuts que ha durat la concentració ultradretana, produint-se també el llançament d’alguna llauna i ampolla d’aigua des del bloc antifa. Ha sigut després d’aquests llançaments quan el mediador de la BRIMO ha informat que, si es tornava a llençar algun objecte, la policia carregaria per dissoldre la concentració antifeixista. Fet que finalment no ha succeït tot i que, mentre es duia a terme aquesta conversa, han volat alguns projectils més.

Un cop les ultres s’han retirat cap a Diagonal sense haver pogut ni tan sols trepitjar el punt on havien convocat la seva concentració, una petita manifestació espontània ha pujat entre aplaudiments i càntics per Major de Gràcia reivindicant una Vila de Gràcia plural, combativa i popular, desconvocant-se en arribar a l’estació de Metro de Fontana.

La convocatòria llançada des de col·lectius llibertaris no anava firmada amb la intenció de ser inclusiva, però això ha derivat en què, per a la premsa, les convocants de la protesta han sigut la CUP, Arran Gràcia i UCFR. Bona dada per reflexionar, doncs, en qui acaba rendibilitzant políticament les convocatòries en què treballem totes.

Tot i així estem contentes i satisfetes d’haver impedit, un cop més, que els nazis es passegessin pels carrers de la Rosa de Foc.

Som antifeixistes, perquè som anticapitalistes!