-Joan Prat-

El passat 22 de setembre institucions penitenciàries va decidir traslladar a Juan Manuel Bustamante, més conegut com a Nahuel des de la presó de Morón de la Frontera (Sevilla) al centre penitenciari ubicat a la població madrilenya d’Aranjuez. Amb la presó d’Aranjuez, Nahuel ha trepitjat ja 5 centres penitenciaris d’ençà que va ser detingut el passat 6 de novembre de 2015 arran de l’Operació Ice. Malgrat que el seu cas encara s’està instruint i ell està en presó provisional i sense fiança, la direcció general d’Institucions Penitenciàries l’ha mantingut en règim FIES 3-BA, un dels règims penitenciaris més durs que hi ha i que anys enrere s’aplicava a presos de grups armats com GRAPO o ETA. Malgrat la desaparició de l’activitat armada d’aquests grups, aquest règim penitenciari s’ha aplicat a interns vinculats a les lluites socials i anticapitalistes com va ser el cas durant uns quants mesos d’Alfonso Fernández, més conegut com a “Alfon”.

Nahuel, va ser detingut el 4 de novembre 2015 arran de l’operacio ICE ordenada per l’Audiència Nacional. Des de llavors se’l manté en presó provisional. Amb ell van ser detinguts cinc joves més: Borja, Candela, Diego, Javier i David, els qui, actualment es troben en llibertat provisional sota fiança. Tots ells formaven part del col·lectiu Straight Edge Madrid (SXE MAD), que s’emmarca dins de la subcultura Straight Edge, moviment que sorgeix al voltant de la música hardcore i els membres de la qual s’abstenen de consumir tabac, alcohol i drogues. Com ells mateixos es descrivien a la seva pàgina web, “som un col·lectiu lliure de drogues, antiespecista, antifeixista i llibertari amb consciència de classe molt definida. Amb convicció i compromís, busquem canviar aquesta mediocre realitat.” Entre les seves activitats: organitzar concerts, menjadors vegans, espais de debat i actes lliures de drogues.

"Este mundo está muy jodido, pero sigo creyendo en el poder que tenemos para cambiarlo."

Al cap de dos mesos del seu empresonament va publicar una carta oberta on explicava la seva situació “Vaig ser arrestat amb altres amics per formar part de SXE Madrid. El govern ens considera “grup terrorista”. La raó? Ser part de la manifestació de la lluita contra el govern. Per formar part de la gent que mai deixarà soles a aquelles persones que han perdut la seva llar. Jo, de la mateixa forma que els meus amics, formàvem part del moviment anti-desnonaments i també del moviment d’alliberament animal. Ells ens titllen de terroristes. Ells em defineixen com a terrorista. Però solament érem un grup d’amics amb la intenció de crear un espai lliure de drogues en l’escena hardcore punk antifeixista i anarquista de Madrid”.

L’Audiència Nacional basa la seva acusació en l’informe policial de la Brigada d’Informació de Madrid, que els assenyala com els autors de diversos atacs contra sucursals bancàries perpetrats a Madrid i Barcelona. La família i l’entorn de Nahuel sempre han atacat durament els atestats que va redactar la policia i que van servir de fonament per a les detencions emmarcades dins l’Operació ICE.

Donant una ullada a la feblesa de les evidències judicials i policials, així com el tractament que ha rebut des de la premsa, és fa molt difícil no establir paral·lelismes amb altres operacions policials que han atacat l’anarquisme organitzat en els darrers anys i que amb el pas del temps moltes d’elles s’han anat desinflant de camí al jutjat. Malgrat tot si hi ha alguna cosa que ressalta més de l’Operació ICE és l’acarnissament amb la qual Institucions penitenciàries i el jutge està tractant a aquest intern.

Actualment, Nahuel està a punt de complir el desè mes en presó preventiva, en dispersió i en FIES 3-BA, aquest règim penitenciari pot comportar l’aïllament de la persona interna, encara que no sempre es fa efectiu, però si que comporta una limitació i control absolut de la correspondència que rep i emet la persona presa així com les trucades telefòniques. Un control que acaba generant desarrelament i l’alienació de la persona interna respecte a l’entorn social i familiar que tenia abans d’ingressar a presó. Aquest control i monitorització constant se li ha de sumar la dispersió que ha patit amb trasllats constants de presó en presó fins que va aterrar a Morón de la Frontera a 500 km de casa seva a Madrid.

Un altre front de lluita que Nahuel ha mantingut des de l’inici de la seva estada a presó ha sigut el seu enfrontament amb institucions penitenciàries per mantenir la seva dieta vegana. Nahuel va interposar una queixa perquè se li subministrés una dieta vegana, d’acord amb les seves conviccions. El Jutjat de Vigilància Penitència va accedir a aquesta petició mitjançant un acte de data 3 de febrer de 2016. No obstant això, el seu entorn ha denunciat diverses vegades que cada cop que canvia de centre penitenciari o de mòdul ha de tornar a fer valer el seu dret a què se li proporcioni la dieta vegana, cosa que no sol ser respectada.

A principis de setembre, la Plataforma Nahuel Libertad va emetre un informe on analitza el cas d’aquest pres des del principi i on denuncia amb duresa les pràctiques policials – definint-lo obertament com a muntatge – que van dur a la detenció dels Straight Edge Madrid i el posterior empresonament de Nahuel Bustamante. Actualment s’estan mobilitzant per difondre el nou trasllat d’en Nahuel i demanar que no s’aturin les cartes que rep en Nahuel.