El proper dia 10 de juny, dissabte, tindrà lloc a la plaça de GRANADA de l’Hospitalet, la 1ª JORNADA EN MEMÒRIA A PEDRO ÁLVAREZ, la Plataforma Pedro Álvarez us convida a totes i tots a participar en la mateixa.

EL CAS

La nit del 15 de desembre de 1992 és assassinat a la ciutat catalana de L’Hospitalet de Llobregat un jove de 20 anys, anomenat Pedro Álvarez, d’un tret al cap.

Pedro acompanya a casa seva a la seva companya Yolanda, amb qui surt des de fa 5 anys. Just després d’acomiadar-se, un cotxe que circula a gran velocitat per poc atropella a la jove, la qual en una reacció instintiva increpa al conductor. Aquest surt de l’automòbil i comença a discutir amb la jove de forma violenta fins al punt que la copeja i la tira a terra. Pedro llavors torna corrent per defensar-la i inicia una discussió amb l’agressor, que es converteix en l’assassí al moment en què es dirigeix al cotxe (un Opel Vectra blanc), agafa un arma i li dispara tres trets al jove, un d’ells mortal de necessitat, davant l’intent de detenir-lo d’una dona que l’acompanyava. Després torna al cotxe, amb la mateixa sang freda, i arrenca mentre unes persones intenten socórrer a Pedro, que ingressa cadàver a l’Hospital de Bellvitge, davant l’estat de xoc en què es troba Yolanda.

Les sospites cauen sobre un policia nacional (José Manuel S.F), i és detingut de seguida. És igual a la descripció que es va donar d’ell, les proves balístiques coincideixen amb les de les armes utilitzades per les forces de seguretat de l’Estat i l’agent és assidu a la zona on ocorren els fets. Una persona conflictiva i amb “cert poder” en la mateixa. A més, és identificat immediatament per Yolanda, l’única testimoni del crim.

L’agent presenta una coartada tan banal com a concloent per als encarregats de l’investigació: “Estava a casa dormint després d’haver acompanyat a la meva mare a l’hospital” i l’investigació comença a tornar-se tèrbola. Es declara immediatament el secret de sumari, per la qual cosa la representació de la família no pot participar en elles. A Yolanda se la sotmet a una sessió maratoniana de múltiples reconeixements, qualificada d’irregular per juristes consultats. La jove al final manifesta dubtes sobre aspectes molt concrets del policia. Els familiars acusen en repetides ocasions que la titular del Jutjat d’Instrucció numero 5 de L’Hospitalet, María José Magaldi, i el comissari Llorente no estan duent a terme bé el procediment: la jutge no ordena analitzar les empremtes del cotxe per identificar a la dona que acompanyava a l’assassí, ni va ordenar la seva identificació posterior, per exemple.

Finalment, l’endemà passat, es decreta l’exculpació de l’agent per falta de proves fiables. Ningú ha seguit realitzant fins avui cap tipus de recerca posterior i no hi ha cap institució que hagi recolzat al cas Pedro Álvarez, tot i que, per exemple, l’ajuntament de L’Hospitalet es va comprometre a això, i els poders públics (polítics, forces de seguretat, jutges i fiscals) estan obligats legalment a vetllar per l’esclariment d’uns fets tan greus com aquests. Els policies que van iniciar les investigacions, d’altra banda, tracten des d’un principi de criminalitzar a Pedro, buscant antecedents que no existien, per culpar-lo del succeït i així defensar al seu company.

El Síndic de Greuges i el Parlament de Catalunya (“defensor del poble”) van respondre, davant el prec de la família, que no tenia competències en estar implicat un policia. Pasqual Maragall va posar al regidor, sr.Ruiz, al capdavant del cas, el 10 de març va prometre ajudar, encara que va dir no estar al corrent. Encara no ha donat cap resposta. Jordi Pujol va respondre “És una cosa dolorosa i lamentable, però les nostres competències són molt limitades i poc hi podem fer”. El Congrés dels Diputats va rebutjar la pregunta sobre el cas per defecte de forma. L’abús de poder a que estem sotmesos queda, per desgràcia per a aquesta “democràcia”, perfectament clar.

Més informació:

http://plataformapedroalvarez.com

https://www.facebook.com/Plataforma-Pedro-%C3%81lvarez-251874338183692/