Encara que sigui dur creure-ho, han passat vuit anys des que la gran festa de les vaques grosses acabés sobtadament. Des de llavors hem pogut corroborar que els Estats, lluny d’assumir la defensa de les classes copejades per l’espoli capitalista, s’han mantingut, tal com es van mantenir des del seu origen, com l’ordre dels designis de les elits fets llei. I ha succeït el que sempre s’ha denunciat des de posicions anarquistes: les propostes polítiques i les iniciatives públiques engegades des de llavors han estat, en el millor dels casos, lleus cures pal·liatives, quan no oportunitats per augmentar la dominació de classe a través de l’expropiació, la violència i la por. I és que la relació entre el capitalisme i l’Estat és elementalment simbiòtica, independentment del color del partit polític.

Durant aquest temps s’han succeït cicles electorals en diversos països, amb la presència de partits polítics amb pretensions reformistes que, donada la correlació de forces, no van poder més que claudicar a una distància abismal de les seves pretensions “revolucionàries”. I és que la capacitat de reforma d’un partit polític nacional és paupèrrima en comparació del arrelament que l’elit política, econòmica, cultural i mediàtica du a terme en les estructures de l’Estat.

Si a Grècia es dilueix l’embruixament de la política institucional després d’una rendició sense pal·liatius, i en l’espanyol tenim l’exquisit exemple de Podem i la resta de confluències, les anarquistes franceses s’enfronten al que pot ser un nou avanç per a l’extrema dreta. Amb aquest ànim han convidat a anarquistes europees a unes jornades llibertàries en les quals s’analitzaran alguns aspectes clau derivats de la institucionalització del malestar. La nostra aportació des de CNT serà una anàlisi de les posicions de Podem en l’àmbit laboral. I volem realitzar aquest objectiu a través d’un procés formatiu, en el qual de manera cooperativa i amb eines “lliures”, coneguem mecanismes útils per analitzar la realitat social i poder articular així un front teòric pròpiament anarquista, necessari per desenvolupar una acció política emancipadora. Us esperem.

Secretaria de Cultura S.O.V CNT Barcelona