[CAT] Grup de Gènere de CNT Barcelona

Què ha passat durant els darrers mesos? Com hem encarat les violències? Com ens ha influït la crisi sanitària i les mesures preses? En quin punt estem? Aquest text és una simple reflexió per a fer camí, no és tant exhaustiu com cada punt requeriria, però pot ser un punt de partida.

La declaració de l’estat d’alarma i el confinament així com les repercussions econòmiques i socials de les mesures preses pel govern han posat en evidència tota una sèrie de qüestions que no és que siguin noves, simplement s’han accentuat han empitjorat o s’han fet molt més visibles per molta més gent. Això ha estat especialment flagrant pel que fa a tot allò que envolta el gènere i ja se n’han fet diverses apreciacions durant aquests mesos però no deixa de ser necessari fer ara una reflexió per veure quin camí prendre a partir d’ara.

En primer lloc, pel que fa a qüestions més generals, caldria apuntar que el desplegament de les forces armades, els cossos repressors, el discurs dels delators de balcó i el suposat heroisme d’aquests cossos, formen part de la cultura patriarcal del control i l’abús. La normalització d’aquesta cultura bèl·lica  i de la delació veïnal només comporta comunitats porugues, infantilitzades, quan no abusades i agredides, y la justificació constant de l’ús i abús de la força en qualsevol situació. Els exèrcits i cossos repressors no són més que braços executors dels estats, porten a la pràctica el que en diem el monopoli de l’ús de la violència i no ajuden a ningú més que als estats, no a la població. Són papa estat, representació màxima del patriarcat, en acció. Un augment del prestigi d’aquests cossos, que s’han cebat amb les persones racialitzades o més vulnerables, no porta res de bo i és un punt a confrontar des del punt de vista anarcofeminista, o sigui reforçant la comunitat, el veïnatge i el suport mutu per una banda, i posant en qüestió la necessitat d’aquests cossos així com assenyalant les seves actuacions.

Seguint amb les qüestions més generals, podríem dir que novament la vida ha estat la que ha mogut el món i ho ha fet des de l’autogestió encara que les persones organitzades i funcionant soles no coneguessin aquesta paraula. La quantitat de xarxes de suport, de grups de costureres, de veïnes ajudant-se i una llarga llista d’exemples de persones fent comunitat i funcionant soles, sense intervenció, ha estat molt llarga. També ha estat molt llarga la llista d’empreses en les que les directives estaven totalment absents i que les treballadores han seguit treballant i tirant endavant amb tot. S’ha posat de manifest que no els necessitem, que al cap i a la fi les que movem el món som totes nosaltres. I això no pot quedar només en un record, ni pot quedar només en una felicitació de les institucions a la població, ni pot quedar en una directiva reforçada. Podem donar la volta a la truita i evidenciar que no som nosaltres els i les que depenem d’ells, si no tot el contrari.

També cal apuntar que a la necessària cura i precaució davant la Covid19 se li ha sumat una major desmobilització o si més no una evidència de tots aquells sectors que estan desmobilitzats. L’exemple potser més evident per la circumstància és el sanitari, que ha estat blanc de tot tipus d’abusos laborals en una situació extrema, tant extrema que la seva vida estava en risc, i fins i tot ara té dificultats per a dir un ‘prou’ ben contundent. L’altre exemple flagrant és la inacció general davant els abusos policials abans esmentats. El shock de la situació sanitària i de les mesures preses ens ha enxampat una mica a dòcils. Quina part és precaució, quina part és bloqueig i quina part ja venia desmobilitzada de lluny requeriria un text a part. Ara, però, cal veure què fem amb el shock, el bloqueig, la desmobilització i també amb totes aquestes ganes d’oblidar el que ha passat, que també poden contribuir a que hi segueixi havent certa desmobilització. Pensem que la quantitat de gent sense feina o ingressos és molt alta i molt possiblement vagi augmentant, així que aquest aspecte és essencial en el que parar i pensar ‘per què no hi ha mobilització? ‘ excepte en casos molt concrets.

Un altre aspecte que s’ha evidenciat és el pànic a la vulnerabilitat. Parlar de vulnerabilitats és parlar de la part socioeconòmica naturalment, i aquí ens toca parlar de que aquesta situació i les mesures preses han estat pitjor per les persones més vulnerables, ha deixat a moltíssimes persones en una situació molt més vulnerable de la que tenien, i ha fet sortir a la llum el pànic de les no vulnerables (fins ara) a ser vulnerables. On queda doncs el miratge de la classe mitjana? Com en cada sotrac econòmic i social, l’estafa de la classe mitjana es desfà com un terròs de sucre. Però també cal parlar de la vulnerabilitat més enllà d’allò socioeconòmic. La falsa seguretat de la nostra societat occidental s’ha vist completament torpedinada, i ha sortit el pitjor i el millor fruit d’això. La por, la solitud, el risc de mort, la falta d’equipaments, el futur com abisme… Quantes persones havíem sentit això vivint en la nostra segura i ‘avançada’ societat? Anant més enllà, la impossibilitat d’accedir a equipaments bàsics ja sigui sanitaris, d’atenció o ajuda configurats al voltant de l’administració i la institució ens ha posat davant el mirall de les nostres vulnerabilitats. I per acabar, estar tancades i amb nosaltres mateixes ens ha deixat soles amb nosaltres mateixes. El shock i la sorpresa davant les nostres vulnerabilitats és propi d’una societat individualista, competitiva, on només val la fortalesa i la duresa, on allò vulnerable es concep com una debilitat a amagar. Això és propi de la societat patriarcal.

Durant el confinament hem vist com també cal aprendre a detectar la invisibilitat de la violència , el silencis davant d’aquesta, els ostracismes a qui la pateix i que ens en fa responsables. L’estat de shock, de por i de total assumpció del discurs amb el que ens han bombardejat aguditza i facilita les relacions de poder i els autoritarismes, així com l’ansietat, les addiccions i la desconnexió. Cal un reforç de la comunitat, la solidaritat, la responsabilització, l’acció directa el suport mutu.

Durant els darrers mesos hem estat posant de manifest que moltes dones s’han vist abocades a restar recloses amb un agressor o maltractador. Òbviament el confinament ha empitjorat les xifres de trucades als telèfons d’atenció a dones en situacions de violència i els serveis d’atenció presencials no només han hagut de reconfigurar-se si no que no han pogut garantir la seguretat de moltes dones. Moltes de nosaltres hem participat en xarxes feministes de suport i acompanyament autogestionades i som conscients dels nivells de violència i impotència i de la dificultat per atendre i acompanyar en condicions de confinament. Això segueix posant de manifest com n’és de necessari tractar les violències masclistes i de gènere amb la urgència i la visió que mereixen. Les agressions s’han donat també dins dels espais dels moviments socials, per tant com sempre la reflexió ha de ser profunda. Cal valorar positivament novament la capacitat d’organitzar-nos per acollir, acompanyar, escoltar, encarar agressions, assessorar, fer seguiments etc que hem tingut, i que és precisament una de les bases de l’autodefensa feminista i de l’acció directa. Però ens queda molt de camí encara en l’abordatge de la prevenció, la sensibilització, l’acompanyament i acollida, l’atenció, i l’afrontar les agressions de manera col·lectiva. Quin és el nostre objectiu? Agressions zero, masclisme zero. Què hem de fer? Una acció integral que no només elabori una sèrie de reivindicacions per a millorar l’atenció, si no que reforci els grups i xarxes feministes i d’acompanyament, que es faci des del que necessita l’agredida, que es reforci l’autodefensa en tots els àmbits (física, emocional, econòmica, laboral…). Que es faci des d’aquest punt el treball de prevenció i acompanyament, i que sigui aquest el punt de partida i el marc per pensar l’encarament de les agressions a nivell col·lectiu.

Els serveis d’atenció a persones que reben violències homòfobes, lesbòfobes, bifòbiques i transfobes també han patit serioses mancances i la homofòbia i la transfòbia no han disminuït. Així, si sense confinament ni estat d’alarma ja hi havia discriminació laboral i econòmica per raó de gènere, sexe, identitat, sota aquestes circumstàncies això ha empitjorat, i l’estigma que sovint pesa sobre per exemple les dones trans que en dificulta la seva recerca d’ingressos, no ha fet res més que empitjorar i dificultar les condicions de vida. El nivell de violència rebuda, doncs, ha crescut.

Hem vist també com moltes feines feminitzades estaven directament afectades tant a nivell de mesures com a nivell de salut. Les cambreres d’hotel i el sector d’hostaleria van patir acomiadaments i ERTOs des del primer dia. Sectors com el de la cultura i els espectacles, simplement van deixar de funcionar, deixant sense cobertura un alt nombre de treballadores. El sector del comerç tres quarts del mateix excepte els essencials. Les treballadores de la llar van patir acomiadaments, arbitrarietats i abusos des del primer dia, sense quasi cobertura. Sectors de l’economia submergida, venta ambulant, treball sexual han patit una parada abrupta dels ingressos i l’activitat. El sector social i de cures també ha patit tant acomiadaments i ERTOs com unes condicions de treball més precàries de l’habitual: falta d’EPIs, falta de personal, falta de material per desinfectar o atendre amb correcció a les usuàries… Aquestes condicions també les han patit les treballadores del sector de la neteja o del sector sanitari. En conclusió, molts sectors feminitzats han patit i pateixen d’una o altra manera la destralada laboral i econòmica, no és estrany, doncs, que les cues per aconseguir aliments o per assessorar-se sobre la vaga de lloguers i drets habitacionals, estiguin plenes de dones i famílies monomarentals. A més cal afegir que el teletreball ha fomentat una sobrecàrrega, abusos i ha posat sobre la taula, un cop més, el debat sobre la coresponsabilitat en les tasques domèstiques i de cures i la conciliació.

Cal destacar que moltes de les feines precaritzades i sectors directament castigats pels acomiadaments o condicions abusives, així com de l’economia submergida són persones racialitzades, migrants i/o en situació irregular que per acabar-ho de reblar han estat víctimes d’abusos policials, de racisme o bé les úniques propostes de solucions que han rebut han estat instrumentalitzacions: la regularització temporal.

Aquestes situacions ens han portat a reforçar la manera d’organitzar-nos encara que fos de manera telemàtica. Els sindicats combatius, i la CNT, hem realitzat i realitzem una tasca d’assessorament, difusió de la informació laboral adequada, anàlisi, però també organització i acció sindical davant els abusos, acomiadaments i ERTOs que ha contribuït a que el shock de la situació no ens paralitzés del tot. Això i les xarxes de suport autogestionades han estat essencials. Tot i així la situació possiblement no millori, possiblement empitjori de manera més o menys continguda, i l’ombra d’un possible nou confinament encara plana. Així doncs, tot i que tal nivell de feina és cansat, no ens podem aturar. Per tant cal seguir fomentant l’autoorganització de les treballadores al lloc de treball i també des del teletreball a casa sota la premissa anomenada al principi: són els patrons i les patronals les que depenen de nosaltres i les que ens xuclen la força de treball, per tant nosaltres tenim la força per organitzar-nos i també per parar. Recordem que podem parar per salut i que la vaga és la nostra eina, la més adequada, i que ara té més sentit que mai ja que ens han passat per sobre com un rodet. Si la situació d’atur i precarietat continua té més sentit que mai reforçar també l’autoorganització econòmica i les caixes de resistència, així com l’autoorganització de les aturades i pensionistes. I perquè no, parlar d’autogestió del treball, per part de les treballadores, en tots els sectors i àmbits.

Més enllà d’això, i de fer caure el discurs de la bonhomia estatal que mitjançant ERTOs i molles se suposa que ens ha fet un favor, i més enllà d’assenyalar l’absoluta i esperable complicitat dels sindicats grocs, cal també reforçar les lluites dels sectors laborals feminitzats i precaris i racialitzats que per la seva situació no poden comptar amb una secció sindical clàssica. I cal prendre seriosament la lectura feminista de l’economia i el sistema capitalista que ens indica, com s’ha vist aquests mesos, que el capitalisme es basa en els nostres cossos i treballs. Per tant cal seguir desenvolupant totes les tasques d’Acció sindical sobre discriminacions laborals per raó de sexe i gènere no com una qüestió sectorial o annexa si no com a qüestió essencial, i seguir generant xarxes entre els sectors anomenats. I a més a més transcendir la demanda de drets i apostar per desmuntar l’actual sistema de treball.

És crucial recolzar la lluita per la regularització i contra el racisme i el colonialisme. L’anarcofeminisme no només refusa l’existència d’estats i cossos repressius per ser una expressió més del patriarcat, també refusa les fronteres i tota la burocràcia, racisme i discriminació que suposen. Més enllà del necessari anàlisi de com el sistema s’aprofita de les feines i falta de drets de les persones racialitzades, migrants i/o en situació irregular, ara i al llarg de la història, es tracta de dinamitar directament la idea de que hi ha persones de primera i de segona, persones més altament explotables i persones inferiors o superiors. La idea de viure en llibertat es contraposa a això.

El tracte donat als infants i les persones grans i dependents són una mostra més de com el sistema en el que vivim només s’interessa per les persones que considera productives. L’oblit flagrant, quan no tracte denigrant, o discurs patologitzant, cap a infants, persones grans, dependents o amb diversitat funcional, trastorns, malalties, dependències… No fa res més que deixar en evidència la inhumanitat perversa del sistema i la necessitat urgent de parlar de vida. Parlar de vida i de com de depredador és el capitalisme i el patriarcat és veure com l’ecosistema ha pogut respirar quan la roda de la bogeria productiva s’ha aturat una mica. Què més necessitem per canviar d’arrel?

Parlant d’oblits, no podem deixar de recordar les vagues de fam que les preses han portat a terme durant aquests mesos i les seves condicions de doble o triple reclusió.

Tot això ens obliga a reflexionar no només sobre el que ha passat i com ens ha afectat, si no en què fer i com fer-ho. Des del punt de vista anarcofeminista aquestes són només unes pinzellades que segurament queden curtes i que només la pràctica podrà ajudar a concretar i avançar, però el que sí que queda clar és que ens toca organitzar-nos, avançar, lluitar i crear!

 

Perquè juntes som més fortes, si vols respondre, organitza’t i lluita!

 

[CAST] Grupo de Género de CNT Barcelona

Covid 19 y género. ¿Y ahora qué?

¿Qué ha pasado durante los últimos meses? ¿Cómo hemos encarado las violencias? ¿Cómo nos ha influido la crisis sanitaria y las medidas tomadas? ¿En qué punto estamos? Este texto es una simple reflexión para hacer camino, no es tan exhaustivo como cada punto requeriría, pero puede ser un punto de partida.

La declaración del estado de alarma y el confinamiento, así como las repercusiones económicas y sociales de las medidas tomadas por el gobierno han puesto en evidencia toda una serie de cuestiones que no es que sean nuevas, simplemente se han acentuado han empeorado o se han hecho mucho más visibles por mucha más gente. Esto ha estado especialmente flagrante en cuanto a todo aquello que rodea el género y ya se han hecho varias apreciaciones durante estos meses, pero no deja de ser necesario hacer ahora una reflexión para ver qué camino tomar a partir de ahora.

En primer lugar, en cuanto a cuestiones más generales, habría que apuntar que el despliegue de las fuerzas armadas, los cuerpos represores, el discurso de los delatores de balcón y el supuesto heroísmo de estos cuerpos, forman parte de la cultura patriarcal del control y el abuso. La normalización de esta cultura bélica y de la delación vecinal solo comporta comunidades porugues, infantilizadas, cuando no abusadas y agredidas, y la justificación constante del uso y abuso de la fuerza en cualquier situación. Los ejércitos y cuerpos represores no son más que brazos ejecutores de los estados, lleven a la práctica el que decimos el monopolio del uso de la violencia y no ayuden a nadie más que en los estados, no en la población. Son papa sido, representación máxima del patriarcado, en acción. Un aumento del prestigio de estos cuerpos, que se han cebado con las personas racializadas o más vulnerables, no puerta nada de bono y es un punto a confrontar desde el punto de vista anarcofeminista, o sea reforzando la comunidad, la vecindad y el apoyo mutuo por un lado, y poniendo en cuestión la necesidad de estos cuerpos así como señalando sus actuaciones.

Siguiendo con las cuestiones más generales, podríamos decir que nuevamente la vida ha estado la que ha movido el mundo y lo ha hecho desde la autogestión, aunque las personas organizadas y funcionando solas no conocieran esta palabra. La cantidad de redes de apoyo, de grupos de costureras, de vecinas ayudándose y una larga lista de ejemplos de personas haciendo comunidad y funcionando solas, sin intervención, ha estado muy larga. También ha estado muy larga la lista de empresas en las que las directivas estaban totalmente ausentes y que las trabajadoras han seguido trabajando y saliendo adelante con todo. Se ha posado de manifiesto que no los necesitamos, que al fin y al cabo las que movemos el mundo somos todas nosotros. Y esto no puede quedar solo en un recuerdo, ni puede quedar solo en una felicitación de las instituciones en la población, ni puede quedar en una directiva reforzada. Podemos dar la vuelta a la tortilla y evidenciar que no somos nosotros los y las que dependemos de ellos, si no todo el contrario.

También hay que apuntar que a la necesaria precaución ante la Covid19 se le ha sumado una mayor desmovilización o cuando menos una evidencia de todos aquellos sectores que están desmovilizados. El ejemplo quizás más evidente por la circunstancia es el sanitario, que ha sido blanco de todo tipo de abusos laborales en una situación extrema, tan extrema que su vida estaba en riesgo, e incluso ahora tiene dificultades para decir un ‘basta’ muy contundente. El otro ejemplo flagrante es la inacción general ante los abusos policiales antes mencionados. El shock de la situación sanitaria y de las medidas tomadas nos ha pillado un poco a dóciles. Qué parte es precaución, qué parte es bloqueo y qué parte ya venía desmovilizada de lejos requeriría un texto aparte. Ahora, pero, hay que ver que basura con el shock, el bloqueo, la desmovilización y también con todas estas ganas de olvidar lo que ha pasado, que también pueden contribuir a que siga habiendo cierta desmovilización. Pensamos que la cantidad de gente sin trabajo o ingresos es muy alta y muy posiblemente vaya aumentando, así que este aspecto es esencial en el que parar y pensar por qué no hay movilización excepto en casos muy concretos.

Otro aspecto que se ha evidenciado es el pánico a la vulnerabilidad. Hablar de vulnerabilidades es hablar de la parte socioeconómica naturalmente, y aquí nos toca hablar de que esta situación y las medidas tomadas han sido peor para las personas más vulnerables, ha dejado a muchísimas personas en una situación mucho más vulnerable de la que tenían, y ha hecho salir a la luz el pánico de las no vulnerables (hasta ahora) a ser vulnerables. ¿Dónde queda pues el espejismo de la clase mediana? Cómo en cada sacudida económica y social, la estafa de la clase media se deshace como un azucarillo. Pero también hay que hablar de la vulnerabilidad más allá de lo socioeconómico. La falsa seguridad de nuestra sociedad occidental se ha visto completamente torpedeada, y ha salido el peor y el mejor fruto de esto. El miedo, la soledad, el riesgo de muerte, la falta de equipaciones, el futuro como abismo… ¿Cuántas personas habíamos sentido esto viviendo en nuestra segura y ‘avanzada’ sociedad? Yendo más allá, la imposibilidad de acceder a equipaciones básicas ya sea sanitarios, de atención o ayuda configurados alrededor de la administración y la institución nos ha puesto ante el espejo de nuestras vulnerabilidades. Y para acabar, estar cerradas y con nosotras mismas nos ha dejado solas con nosotros mismas. El shock y la sorpresa ante nuestras vulnerabilidades es propio de una sociedad individualista, competitiva, donde solo vale la fortaleza y la dureza, donde aquello vulnerable se concibe como una debilidad a esconder. Esto es propio de la sociedad patriarcal.

Durante el confinamiento hemos visto como también hay que aprender a detectar la invisibilidad de la violencia, el silencio ante ésta, los ostracismos a quienes la sufre y que nos hace responsables. El estado de shock, de miedo y de total asunción del discurso con el que nos han bombardeado agudiza y facilita las relaciones de poder y los autoritarismos, así como la ansiedad, las adicciones y la desconexión. Hace falta un refuerzo de la comunidad, la solidaridad, la responsabilización, la acción directa el apoyo mutuo.

Durante los últimos meses hemos estado poniendo de manifiesto que muchas mujeres se han visto abocadas a permanecer recluidas con un agresor o maltratador. Obviamente el confinamiento ha empeorado las cifras de llamadas a los teléfonos de atención a mujeres en situaciones de violencia y los servicios de atención presenciales no solo han tenido que reconfigurarse si no que no han podido garantizar la seguridad de muchas mujeres. Muchas de nosotras hemos participado en redes feministas de apoyo y acompañamiento autogestionadas y somos conscientes de los niveles de violencia e impotencia y de la dificultad para atender y acompañar en condiciones de confinamiento. Esto sigue poniendo de manifiesto como es de necesario tratar las violencias machistas y de género con la urgencia y la visión que merecen. Las agresiones se han dado también dentro de los espacios de los movimientos sociales, por lo tanto, como siempre la reflexión tiene que ser profunda. Hay que valorar positivamente nuevamente la capacidad de organizarnos para acoger, acompañar, escuchar, encarar agresiones, asesorar, hacer seguimientos etc que hemos tenido, y que es precisamente una de las bases de la autodefensa feminista y de la acción directa. Pero nos queda mucho camino todavía en el abordaje de la prevención, la sensibilización, el acompañamiento y acogida, la atención, y afrontar las agresiones de manera colectiva. ¿Cuál es nuestro objetivo? Agresiones cero, machismo cero. ¿Qué tenemos que hacer? Una acción integral que no solo elabore una serie de reivindicaciones para mejorar la atención, si no que refuerce los grupos y redes feministas y de acompañamiento, que se haga desde lo que necesita la agredida, que se refuerce la autodefensa en todos los ámbitos (física, emocional, económica, laboral…). Que se haga desde este punto el trabajo de prevención y acompañamiento, y que sea este el punto de partida y el marco para pensar el enfrentamiento de las agresiones a nivel colectivo.

Los servicios de atención a personas que reciben violencias homófobas, lesbòfobas, bifóbicas y transfobas también han sufrido serias carencias y la homofobia y la transfobia no han disminuido. Así, si sin confinamiento ni estado de alarma ya había discriminación laboral y económica por razón de género, sexo, identidad, bajo estas circunstancias esto ha empeorado, y el estigma que a menudo pesa sobre por ejemplo las mujeres trans que dificulta su busqueda de ingresos, no ha hecho nada más que empeorar y dificultar las condiciones de vida. El nivel de violencia recibida, pues, ha crecido.

Hemos visto también como muchos trabajos feminizados estaban directamente afectados tanto a nivel de medidas como a nivel de salud. Las camareras de hotel y el sector de hostelería sufrieron despidos y ERTEs desde el primer día. Sectores como el de la cultura y los espectáculos, simplemente dejaron de funcionar, dejando sin cobertura un alto número de trabajadoras. El sector del comercio tres cuartos de lo mismo excepto los esenciales. Las trabajadoras del hogar sufrieron despidos, arbitrariedades y abusos desde el primer día, sin casi cobertura. Sectores de la economía sumergida, venta ambulante, trabajo sexual han sufrido una parada abrupta de los ingresos y la actividad. El sector social y de cuidados también ha sufrido tanto despidos y ERTEs como unas condiciones de trabajo más precarias de lo habitual: falta de EPIs, falta de personal, falta de material para desinfectar o atender con corrección a las usuarias… Estas condiciones también las han sufrido las trabajadoras del sector de la limpieza o del sector sanitario. En conclusión, muchos sectores feminizados han sufrido y sufren de una u otra manera el hachazo laboral y económico, no es extraño, pues, que las colas para conseguir alimentos o para asesorarse sobre la huelga de alquileres y derechos habitacionales, estén llenas de mujeres y familias monomarentales. Además, hay que añadir que el teletrabajo ha fomentado una sobrecarga, abusos y ha puesto sobre la mesa, una vez más, el debate sobre la corresponsabilidad en las tareas domésticas y de cuidados y la conciliación.

Hay que destacar que muchos de los trabajos precarizados y sectores directamente castigados por los despidos o condiciones abusivas, así como de la economía sumergida son personas racializades, migrantes y/o en situación irregular que para acabarlo de remachar han sido víctimas de abusos policiales, de racismo o bien las únicas propuestas de soluciones que han recibido han sido instrumentalizaciones: la regularización temporal.

Estas situaciones nos han llevado a reforzar la manera de organizarnos, aunque fuera de manera telemática. Los sindicatos combativos, y la CNT, hemos realizado y realizamos una tarea de asesoramiento, difusión de la información laboral adecuada, análisis, pero también organización y acción sindical ante los abusos, despidos y ERTEs que ha contribuido a que el shock de la situación no nos paralizara del todo. Esto y las redes de apoyo autogestionadas han sido esenciales. Aun así, la situación posiblemente no mejore, posiblemente empeore de manera más o menos contenida, y la sombra de un posible nuevo confinamiento todavía planea. Así pues, a pesar de que tal nivel de trabajo es cansado, no nos podemos parar. Por lo tanto, hay que seguir fomentando la autoorganización de las trabajadoras en el puesto de trabajo y también desde el teletrabajo en casa bajo la premisa mencionada al principio: son los patrones y las patronales las que dependen de nosotros y las que nos chupan la fuerza de trabajo, por lo tanto nosotros tenemos la fuerza para organizarnos y también para parar. Recordamos que podemos parar por salud y que la huelga es nuestra herramienta, la más adecuada, y que ahora tiene más sentido que nunca puesto que nos han pasado por encima como un rodillo. Si la situación de paro y precariedad continúa tiene más sentido que nunca reforzar también la autoorganización económica y las cajas de resistencia, así como la autoorganización de las paradas y pensionistas. Y porque no, hablar de autogestión del trabajo, por parte de las trabajadoras, en todos los sectores y ámbitos.

Más allá de esto, y de hacer caer el discurso de la bonhomia estatal que mediante ERTEs y migajas se supone que nos ha hecho un favor, y más allá de señalar la absoluta y esperable complicidad de los sindicatos amarillos, hace falta también reforzar las luchas de los sectores laborales feminizados y precarios y racializados que por su situación no pueden contar con una sección sindical clásica. Y hay que tomar seriamente la lectura feminista de la economía y el sistema capitalista que nos indica, como se ha visto estos meses, que el capitalismo se basa en nuestros cuerpos y trabajos. Por lo tanto, hay que seguir desarrollando todas las tareas de Acción sindical sobre discriminaciones laborales por razón de sexo y género no como una cuestión sectorial o anexa si no como cuestión esencial, y seguir generando redes entre los sectores implicados. Y además transcender la demanda de derechos y apostar para desmontar el actual sistema de trabajo.

Es crucial apoyar la lucha por la regularización y contra el racismo y el colonialismo. El anarcofeminismo no solo rehúsa la existencia de estados y cuerpos represivos para ser una expresión más del patriarcado, también rehúsa las fronteras y toda la burocracia, racismo y discriminación que suponen. Más allá del necesario análisis de como el sistema se aprovecha de los trabajos y falta de derechos de las personas racializadas, migrantes y/o en situación irregular, ahora y a lo largo de la historia, se trata de dinamitar directamente la idea de que hay personas de primera y de segunda, personas más altamente explotables y personas inferiores o superiores. La idea de vivir en libertad se contrapone a esto.

El trato dado a los niños y las personas ancianas y dependientes son una muestra más de como el sistema en el que vivimos solo se interesa por las personas que considera productivas. El olvido flagrante, cuando no trato denigrante, o discurso patologizante, hacia niños, personas ancianas, dependientes o con diversidad funcional, trastornos, enfermedades, dependencias… No hace nada más que dejar en evidencia la inhumanidad perversa del sistema y la necesidad urgente de habla de vida. Hablar de vida y de cómo de depredador es el capitalismo y el patriarcado es ver como el ecosistema ha podido respirar cuando la rueda de la locura productiva se ha parado un poco. ¿Qué más necesitamos para cambiar de raíz?

Hablando de olvidos, no podemos dejar de recordar las huelgas de hambre que las presas han llevado a cabo durante estos meses y sus condiciones de doble o triple reclusión.

Todo esto nos obliga a reflexionar no solo sobre el que ha pasado y como nos ha afectado, si no en qué hacer y cómo hacerlo. Desde el punto de vista anarcofeminista estas son solo unas pinceladas que seguramente quedan cortas y que solo la práctica podrá ayudar a concretar y avanzar, pero lo que sí que queda claro es que nos toca organizarnos, avanzar, luchar y crear

 

Porque juntas somos más fuertes, si quieres responder, organízate y lucha