Fotografia: AK Salònica. Centre Ocupat Orfanotrofeio.

El passat 27 de juliol el Govern de Syriza va consumar a Tessalònica el desallotjament de tres centres socials destinats a donar cobertura i allotjament als refugiats no situats als centres d’internament. En les tres operacions policials van ser detingudes centenars de persones tant refugiats com participants del moviment de solidaritat amb els refugiats.

El desallotjament va tenir lloc l’endemà de finalitzar la campanya internacional organitzada per No Border que va aconseguir aplegar a milers de participants de tota Europa. La notícia a l’estat espanyol ha tingut repercussió sobretot perquè van detenir a diverses solidàries que participaven en les campanyes de solidaritat amb les refugiades i poc més ha transcendit del caràcter informatiu.

El Govern de Syriza ha mostrat en diverses ocasions el seu desacord davant l’empara dels refugiats.

Col·lectius llibertaris grecs informen del dany ocasionat per l’Estat en tancar aquests centres. L’Orfanotrofeio, el més emblemàtic porta obert a les famílies dels refugiats des de l’inici de la crisi humanitària. En un comunicat que circula per la xarxa diuen “Orfanotrofeio va ser desallotjat i immediatament demolit. Sota els enderrocs van ser enterrades tones de medicines, aliments, roba i articles de primera necessitat que estaven destinats a les famílies de refugiades” Un altre dels centres va ser adequat l’últim any i el tercer va ser ocupat a escassos dies del desallotjament al centre de la ciutat amb els mateixos propòsits.

El govern denominat d’esquerres, ha transmès amb aquestes actuacions que no permetrà les mostres de solidaritat de caràcter autogestionat per part de les organitzacions civils. D’aquesta manera roman fidel als dictàmens immigratoris que provenen de la Unió Europea que confinen als refugiats per al seu control i extradició selectiva. El Govern de Syriza ha mostrat en diverses ocasions el seu desacord davant l’empara dels refugiats, desoint els drets humans i els convenis internacionals de protecció. Cal saber que a Grècia hi ha un sentir implantat de rebuig a l’immigrant en general.

El cop de la crisi i els compromisos unilaterals amb la Unió Europea han abocat al país a una situació econòmica inestable que no afavoreix la solidaritat de la societat. Això, l’auge de la ultradreta i els valors inconformistes en allò referent, modelen l’orientació del partit que pretén ostentar el govern amb una postura reaccionària que mantingui l’electorat.

En resposta, diversos col·lectius socials i llibertaris han organitzat actes de protesta en diferents ciutats europees. A Grècia s’han succeït manifestacions i accions com l’ocupació de la seu de Syriza a Tessalònica, i a l’estat espanyol també s’han manifestat per denunciar els fets.

Ocupació de la seu de Syriza a Tessalònica