[CAT]

 

Secretari Apache

 

“Cap govern lluita en contra del feixisme per a destruir-lo. Quan la burgesia veu que el poder escapa de les seves mans, alcen el feixisme per a mantenir els seus privilegis”. Buenaventura Durruti

Aquesta és una d’aquestes cites imperibles, alienes al pas del temps. Per què podem veure en cada cicle del capitalisme, davant una crisi, com ressorgeix de nou el vell fantasma del feixisme encoratjat pel capital;

 

L’organització ultradretana Vox està liderant aquests últims dies el que ells diuen “caravanes per la llibertat”. El líder d’aquesta formació, Santiago Abascal, ho va denominar en el congrés com “la revolta dels balcons, de les casseroles i de les mascaretes”. I és que aquest nou conservadorisme ranci inverteix molt a crear-se una imatge de resistència, de revolucionaris alhora que patriotes.

 

Si hi ha alguna cosa que no se li pot negar a Vox és la seva bona feina en el camp de la propaganda, són realment bons. No tan sols saben fer bé el seu treball, si no que no troben cap oposició per part de les esquerres, menys encara del moviment anarquista. Un moviment cada vegada més influenciat pel postmodernisme, que ha abandonat completament el discurs de defensar la terra com a única i última propietat de la classe treballadora, dedicant-se a demonitzar el concepte d’Espanya. [1]

 

La pàtria:

 

Avui dia el patriotisme és un concepte vacu, més que mai. Reivindicat per tots els partits polítics, qualsevol sigui el seu color. Però “nosaltres estenem la pàtria al món sencer, ens sentim germans de tots els éssers humans i volem benestar, llibertat, autonomia per a tots els individus i totes les col·lectivitats. Per a nosaltres són germans tots els oprimits, tots els que lluiten per l’emancipació humana i són enemics de tots els opressors, tots els que fonguin el propi bé en el mal aliè, on sigui que hagin nascut i qualsevol que sigui la llengua que parlin.” [2]

 

Encara que és evident que la tendència natural d’una societat llibertària seria l’eliminació de les fronteres, l’eliminació del concepte de pàtria a la par que cau l’estat, perquè com deia Bakunin, els treballadors no tenen pàtria, no podem negar –i aquí cal donar-li la raó a Proudhon-, la gent comparteix una geografia, una història, una cultura i una llengua comunes. Normalment, tenen sentiments positius cap a aquests aspectes de les seves vides i volen preservar-los. Negar l’existència d’aquests aspectes categòricament és donar-li un espai d’actuació a l’estat i el feixisme que no ens podem permetre.

 

Enfront de l’internacionalisme de tall Marxista, fundat en la idea que la pertinença a una classe social constitueix un vincle més fort que la pertinença a un estat o determinada nacionalitat, els anarquistes senzillament creiem que no hi ha unitat més real que la de l’espècie humana. L’internacionalisme en aquest cas no derivaria d’un fet històric, sinó d’un fet biològic i una exigència ètica. [3], [4]

 

És inconcebible que formacions d’extrema dreta (no sols Vox, sinó plataformes com Hogar Social Madrid que han estat presents en les caravanes) es presentin com la resistència al govern, mentre organitzacions obreres que pretenen ser revolucionàries s’han quedat enrere. Hem d’assenyalar com a culpables d’aquesta crisi a qui realment ho és, el capitalisme salvatge, la globalització i l’estat.

 

Contra un discurs partidista:

 

El discurs de la dreta ara mateix en aquest país és clar: la culpa de tots els morts la té aquest govern “comunista”. Convé anunciar la nostra proclama ben alt, perquè com a anarquistes sabem que cap estat està capacitat per a suportar una situació d’emergència. Bé, l’estat no està capacitat per a res que no sigui mantenir l’ordre burgesia>proletariat.

 

Donar suport als interessos de la classe dirigent i als de la classe obrera simultàniament és impossible. Podem veure com Abascal recupera el discurs feixista del segle XX sobre superar la lluita de classes.

 

En el congrés va dir textualment que la lluita de classes ha fracassat i és per això que ara s’ha implementat la “lluita de barris”. Veiem que això no té veritable sentit, si no un altre pas més en l’intent d’alienació de la població general. La lluita de classes segueix tan vigent com sempre, encara que l’anem perdent. [5]

 

Hem de deixar clar doncs que tots els partits polítics haguts i per haver són part del sistema, cap hagués gestionat bé aquesta crisi sanitària i cap ha mirat o mirarà pels treballadors davant la crisi econòmica que s’apropa.

 

Les dues Espanyes d’Antonio Machado:

 

“A Espanya el millor és el poble. Sempre ha estat el mateix. En els tràngols durs, els senyorets invoquen la pàtria i la venen; el poble ni tan sols la nombra; però la compra amb la seva sang i la salva.” Antonio Machado

Aquestes manifestacions de tall nacionalista s’han donat, no sols en els barris més acomodats, si no en barris humils. Han participat d’elles tant burgesos com gent treballadora. El problema llavors és l’alienació de tota aquesta gent, que seguint un mínim de lògica hauria d’estar del bàndol obrer, perquè és qui defensa els seus interessos.

 

El primer problema llavors quedaria clar, i és que aquests individus no es consideren a si mateixos com a proletariat (cosa que passa en el conjunt de la societat).

 

El segon problema -derivat del primer- seria que no acudeixen a les organitzacions combatives. I és que víctimes del postmodernisme, les nostres organitzacions han passat de tenir absoluta presència als carrers, en els murs, a “militar” únicament en xarxes socials, mitjançant etiquetes, memes i manifestacions virtuals. Hem de reprendre la senda de l’acció directa, d’un discurs seriós. Organitzats i disciplinats és l’única manera en què podem plantar cara a l’estat i al seu braç armat, el feixisme.

 

El feixisme és una ideologia completament dependent de la burgesia per al seu desenvolupament i implantació en la societat, per la qual cosa sap de sobres que ha de donar suport als interessos d’aquesta (treball submís, lleis laborals laxes, mercat liberal, etc.). És per això que intenten propagar que l’enemic no és de classe, no és el sistema capitalista, sinó l’immigrant, l’estat de benestar, les esquerres, etc.

 

Conclusions:

 

La classe obrera ha de trobar en CNT una aliada, un referent. Necessitem que pensin en la nostra organització a l’hora d’afrontar els seus problemes, ja siguin laborals, socials (racisme, sexisme) o politico-econòmics (problemes amb el lloguer, gentrificació, etc.). És un greu problema la completa disgregació dels sectors que enfoquen aquestes lluites, totalment atomitzats i deslocalitzats, on els individus trien una d’elles i s’uneixen a un dels infinits col·lectius, si no generen un de nou. Hem de reunificar-ho tot, en quantes menys organitzacions millor, com a manera de frenar el feixisme i reprendre la lluita de classes i la lluita contra l’estat.

 

Finalment, s’han vist imatges d’una estàtua de Federico García Lorca a la qual se li va posar una bandera rojigualda durant una de les manifestacions, a manera clarament de burla o afront. Com a homenatge, vull rescatar una frase del cèlebre poeta, el cos del qual reposa encara, com tants milers, en una fossa comuna per identificar:

 

“En la bandera de la llibertat vaig brodar l’amor més gran de la meva vida.” Federico García Lorca

NOTES:

[1] Aquí no s’està fent al·lusió a un patriotisme o nacionalisme, però cal recordar que el bàndol antifeixista en la guerra civil no dubtava a cridar Visca Espanya! mentre s’enfrontava al bàndol franquista. Perquè es concebia Espanya com el nom de la terra a la qual pertanyem, no un estat, ni una nació, i ells estaven defensant el seu poble, la seva terra, de les urpes del feixisme i el capitalisme.

[2] Errico Malatesta, en el seu assaig ‘En el cafè’, parla molt sobre la pàtria i deixa clar que cap capitalista defensa en realitat la pàtria que tant predica.

[4] Podem veure la solidaritat que s’ha desencadenat al voltant del globus pel recent assassinat de George Floyd a mans d’un policia als EUA.

[5] El multimilionari Warren Bufet deia textualment que la lluita de classes existeix, i ells van guanyant. Aquesta opinió queda recollida en aquest article: https://www.elmundo.es/blogs/elmundo/billonarios/2014/06/10/palabra-de-warren-buffett.html

BIBLIOGRAFIA:

[3] M. Ángel Cappelletti: La ideologia anarquista, Pàg. 35. Resumeix l’internacionalisme que promulga Bakunin en els seus assajos.

 

 

 

[CAST]

 

EL AUGE DEL FASCISMO; LAS CARAVANAS DE LA VERGÜENZA

 

Secretario Apache

 

“Ningún gobierno lucha en contra del fascismo para destruirlo. Cuando la burguesía ve que el poder se les escapa de sus manos, alzan el fascismo para mantener sus privilegios”.  Buenaventura Durruti

Esta es una de esas citas imperecederas, ajenas al paso del tiempo. Por qué podemos ver en cada ciclo del capitalismo, ante una crisis, como resurge de nuevo el viejo fantasma del fascismo alentado por el capital;

 

La organización ultraderechista Vox está liderando estos últimos días lo que ellos llaman “caravanas por la libertad”. El líder de esta formación, Santiago Abascal, lo denominó en el congreso como “la revuelta de los balcones, de las cacerolas y de las mascarillas”. Y es que este nuevo conservadurismo rancio invierte mucho en crearse una imagen de resistencia, de revolucionarios a la par que patriotas.

 

Si hay algo que no se le puede negar a Vox es su buen hacer en el campo de la propaganda, son realmente buenos. No solo saben hacer bien su trabajo, si no que no encuentran oposición alguna por parte de las izquierdas, menos todavía del movimiento anarquista. Un movimiento cada vez más influenciado por el posmodernismo, que ha abandonado completamente el discurso de defender la tierra como única y última propiedad de la clase trabajadora, dedicándose a demonizar el concepto de España. [1]

 

La patria:

 

Hoy en día el patriotismo es un concepto vacuo, más que nunca. Reivindicado por todos los partidos políticos, cualquiera sea su color. Pero “nosotros extendemos la patria al mundo entero, nos sentimos hermanos de todos los seres humanos y queremos bienestar, libertad, autonomía para todos los individuos y todas las colectividades. Para nosotros son hermanos todos los oprimidos, todos los que luchan por la emancipación humana y son enemigos de todos los opresores, todos los que fundan el propio bien en el mal ajeno, donde quieran que hayan nacido y cualquiera que sea la lengua que hablen.” [2]

 

Aunque es evidente que la tendencia natural de una sociedad libertaria sería la eliminación de las fronteras, la eliminación del concepto de patria a la par que cae el estado, pues como decía Bakunin, los trabajadores no tienen patria, no podemos negar –y aquí hay que darle la razón a Proudhon-, la gente comparte una geografía, una historia, una cultura y una lengua comunes. Normalmente, tienen sentimientos positivos hacia estos aspectos de sus vidas y quieren preservarlos. Negar la existencia de estos aspectos categóricamente es darle un espacio de actuación al estado y el fascismo que no nos podemos permitir.

 

Frente al internacionalismo de corte Marxista, fundado en la idea de que la pertenencia a una clase social constituye un vínculo más fuerte que la pertenencia a un estado o determinada nacionalidad, los anarquistas sencillamente creemos que no hay unidad más real que la de la especie humana. El internacionalismo en este caso no derivaría de un hecho histórico, sino de un hecho biológico y una exigencia ética. [3], [4]

 

Es inconcebible que formaciones de extrema derecha (no solo Vox, sino plataformas como Hogar Social Madrid que han estado presentes en las caravanas) se presenten como la resistencia al gobierno, mientras organizaciones obreras que pretenden ser revolucionarias se han quedado atrás. Debemos señalar como culpables de esta crisis a quien realmente lo es, el capitalismo salvaje, la globalización y el estado.

 

Contra un discurso partidista:

 

El discurso de la derecha ahora mismo en este país es claro: la culpa de todos los muertos la tiene este gobierno “comunista”. Conviene anunciar nuestra proclama bien alto, pues como anarquistas sabemos que ningún estado está capacitado para sobrellevar una situación de emergencia. Bueno, el estado no está capacitado para nada que no sea mantener el orden burguesía>proletariado.

 

Apoyar los intereses de la clase dirigente y los de la clase obrera simultáneamente es imposible. Podemos ver como Abascal recupera el discurso fascista del siglo XX sobre superar la lucha de clases. En el congreso dijo textualmente que la lucha de clases ha fracasado y es por eso que ahora se ha implementado la “lucha de barrios”. Vemos que esto no tiene verdadero sentido, si no otro paso más en el intento de alienación de la población general. La lucha de clases sigue tan vigente como siempre, aunque vayamos perdiendo. [5]

 

Debemos dejar claro pues que todos los partidos políticos habidos y por haber son parte del sistema, ninguno hubiera gestionado bien esta crisis sanitaria y ninguno ha mirado o mirará por los trabajadores ante la crisis económica que se avecina.

 

Las dos Españas de Antonio Machado:

 

“En España lo mejor es el pueblo. Siempre ha sido lo mismo. En los trances duros, los señoritos invocan la patria y la venden; el pueblo no la nombra siquiera; pero la compra con su sangre y la salva.” Antonio Machado

Estas manifestaciones de corte nacionalista se han dado, no solo en los barrios más acomodados, si no en barrios humildes. Han participado de ellas tanto burgueses como gente trabajadora. El problema entonces es la alienación de toda esta gente, que siguiendo un mínimo de lógica debería estar del bando obrero, pues es quien defiende sus intereses.

 

El primer problema entonces quedaría claro, y es que estos individuos no se consideran a sí mismo como proletariado (algo que pasa en el conjunto de la sociedad).

 

El segundo problema -derivado del primero- sería que no acuden a las organizaciones combativas. Y es que victimas del posmodernismo, nuestras organizaciones han pasado de tener absoluta presencia en las calles, en los muros, a “militar” únicamente en redes sociales, mediante hashtags, memes y manifestaciones virtuales. Debemos retomar la senda de la acción directa, de un discurso serio. Organizados y disciplinados es la única manera en que podemos plantar cara al estado y a su brazo armado, el fascismo.

 

El fascismo es una ideología completamente dependiente de la burguesía para su desarrollo e implantación en la sociedad, por lo que sabe de sobras que debe apoyar los intereses de esta (trabajo sumiso, leyes laborales laxas, mercado liberal, etc.). Es por eso que intentan propagar que el enemigo no es de clase, no es el sistema capitalista, sino el inmigrante, el estado de bienestar, los izquierdistas, etc.

 

Conclusiones:

La clase obrera debe encontrar en CNT un aliado, un referente. Necesitamos que piensen en nuestra organización a la hora de afrontar sus problemas, ya sean laborales, sociales (racismo, sexismo) o político-económicos (problemas con el alquiler, gentrificación, etc.). Es un grave problema la completa disgregación de los sectores que enfocan estas luchas, totalmente atomizados y deslocalizados, donde los individuos escogen una de ellas y se unen a uno de los infinitos colectivos, si no generan uno nuevo. Debemos reunificarlo todo, en cuantas menos organizaciones mejor, como manera de frenar el fascismo y reemprender la lucha de clases y la lucha contra el estado.

 

Por último, se han visto imágenes de una estatua de Federico García Lorca a la que se le puso una bandera rojigualda durante una de las manifestaciones, a modo claramente de burla o afrenta. Como homenaje, quiero rescatar una frase del célebre poeta, cuyo cuerpo reposa todavía, como tantos miles, en una fosa común por identificar:

 

En la bandera de la libertad bordé el amor más grande de mi vida.” Federico García Lorca

 

NOTAS:

[1] Aquí no se está haciendo alusión a un patriotismo o nacionalismo, pero cabe recordar que el bando antifascista en la guerra civil no dudaba en gritar ¡viva España! mientras se enfrentaba al bando franquista. Pues se concebía España como el nombre de la tierra a la que pertenecemos, no un estado, ni una nación, y ellos estaban defendiendo su pueblo, su tierra, de las garras del fascismo y el capitalismo.

[2] Errico Malatesta, en su ensayo ‘En el café’, habla mucho sobre la patria y deja claro que ningún capitalista defiende en realidad la patria que tanto predica.

[4] Podemos ver la solidaridad que se ha desatado alrededor del globo por el reciente asesinato de George Floyd a manos de un policía en EEUU.

[5] El multimillonario Warren Buffet decía textualmente que la lucha de clases existe, y ellos van ganando. Esta opinión queda recogida en este artículo: https://www.elmundo.es/blogs/elmundo/billonarios/2014/06/10/palabra-de-warren-buffett.html

BIBLIOGRAFÍA:

[3] M. Ángel Cappelletti: La ideología anarquista, Pág. 35. Resume el internacionalismo que promulga Bakunin en sus ensayos.