Sección sindical en Consultores, Formación y Evaluación S.L

[CAT] 

Salutacions,

Primer de tot, ens presentem. Som una secció sindical acabada de constituir – fa tan sols un mes de la seva creació – , en el Sindicat d’Oficis Varis de Barcelona de la CNT, en l’empresa “Consultores, Formación y Evaluación S.L”, la qual es dedica a formació a diferents nivells, encara que nosaltres som totes biòlogues i ambientòlogues que ens dediquem a l’educació ambiental. Ara mateix, la secció la constituïm el 80% de la plantilla en un dels centres de treball, i suposem més del 10% en la totalitat de l’empresa.

La nostra secció sindical és una de les filles nounades d’aquesta “nova normalitat” que se’ns presenta i de la ja coneguda -en absolut nova- precarietat laboral que vivim. Som d’aquesta generació jove que no aixeca cap i que va encadenant treballs precaris i condicions de misèria. Ara sembla que també ens veiem condemnades a encadenar crisis econòmiques. Portem molt temps patint la precarietat laboral, i ara que tot just estàvem començant a aixecar una mica el cap, arriba aquesta pandèmia global a recordar-nos que, si no ens organitzem, estem absolutament perdudes.

És el que hi ha? Doncs no, no és el que hi ha! Estem fartes d’empassar.

Aquesta secció neix amb uns objectius concrets, però ho fa en unes circumstàncies especials. La majoria de nosaltres ens hem vist afectades per un ERTE per força major i creiem que no podríem haver fet aquest pas en un millor moment. Tant a nivell sindical (ja estem preparades per als següents moviments de l’empresa), com a nivell simbòlic. Donem un cop sobre la taula per a dir que ja estem fartes, que ens plantem i que lluitarem contra els abusos patronals que portem anys sofrint.

La classe treballadora està travessant moments molt difícils i creiem que, més enllà de les reivindicacions pròpies que puguem tenir com a secció, és una enorme responsabilitat – social, col·lectiva o com vulgueu dir-li – organitzar-nos en els nostres centres de treball. Ara més que mai. Perquè malgrat la por infosa i la demonització i criminalització durant aquestes últimes dècades del sindicalisme, i malgrat la incertesa i angoixa de no saber què passarà amb els nostres llocs de treball, no tenim una altra opció.

Si creiem que ja hem passat el pitjor com a treballadores en aquesta crisi, estem molt equivocades… Es preveuen temps realment complicats, i hem d’entendre que – al contrari del que ens han fet pensar – l’anarcosindicalisme és una eina per a defensar i blindar els nostres llocs de treball. És L’eina per a aconseguir unes millors condicions laborals i poder-nos garantir així un futur digne.

Si no ho intentem ara, és possible que demà ja sigui massa tard. No hi ha res a perdre, però sí molt, massa, que guanyar. Tornem als nostres centres de treball organitzades al costat de les nostres companyes. Que a cada ERTE neixi una secció sindical. Que a cada agressió es trobin amb una reacció. Que ens enxampin preparades i sindicades! Que ens trobin amb sindicats forts darrere!

Som nosaltres les que movem el món. Fem un pas endavant, decidides i amb el cap ben amunt. Donem-li la volta a aquesta “nova normalitat”, treballem dur per a què porti molta organització de classe, molt de suport mutu, molta solidaritat i moltes victòries sindicals. Perquè nosaltres també som part d’aquesta vida obrint-se pas entre el capitalisme salvatge en temps de pandèmia i precarietat.

 

[CAST]

En tiempos de pandemia y precariedad… ¡Las trabajadoras nos organizamos en secciones sindicales!

Saludos,

Primero de todo, nos presentamos. Somos una recién constituida sección sindical – hace apenas un mes de su creación – , en el Sindicato de Oficios Varios de Barcelona de la CNT, en la empresa “Consultores, Formación y Evaluación S.L”, la cual se dedica a formación a diferentes niveles, aunque nosotras somos todas biólogas y ambientólogas que nos dedicamos a la educación ambiental. Ahora mismo, la sección la constituimos el 80% de la plantilla en uno de los centros de trabajo, y suponemos más del 10% en la totalidad de la empresa.

Nuestra sección sindical es una de las hijas recién nacidas de esta “nueva normalidad” que se nos presenta y de la ya conocida -en absoluto nueva- precariedad laboral que vivimos. Somos de esa generación joven que no levanta cabeza y que va encadenando trabajos precarios y condiciones de miseria. Ahora parece que también nos vemos condenadas a encadenar crisis económicas. Llevamos mucho tiempo sufriendo la precariedad laboral, y ahora que apenas estábamos comenzando a levantar un poco la cabeza, llega esta pandemia global a recordarnos que, si no nos organizamos, estamos absolutamente perdidas.

¿Es lo que hay? Pues no, ¡no es lo que hay! Estamos hartas de tragar.

Esta sección nace con unos objetivos concretos, pero lo hace en unas circunstancias especiales. La mayoría de nosotras nos hemos visto afectadas por un ERTE por fuerza mayor y creemos que no podríamos haber dado este paso en un mejor momento. Tanto a nivel sindical (ya estamos preparadas para los siguientes movimientos de la empresa), como a nivel simbólico. Damos un golpe sobre la mesa para decir que ya estamos hartas, que nos plantamos y que vamos a batallar contra los abusos patronales que llevamos años sufriendo.

La clase trabajadora está atravesando momentos muy difíciles y creemos que, más allá de las reivindicaciones propias que podamos tener como sección, es una enorme responsabilidad – social, colectiva o como queráis llamarlo – organizarnos en nuestros centros de trabajo. Ahora más que nunca. Porque pese al miedo infundido y la demonización y criminalización durante estas últimas décadas del sindicalismo, y pese a la incertidumbre y angustia de no saber qué pasará con nuestros puestos de trabajo, no tenemos otra opción.

Si creemos que ya hemos pasado lo peor como trabajadoras en esta crisis, estamos muy equivocadas… Se prevén tiempos realmente complicados, y debemos entender que – al contrario de lo que nos han hecho pensar – el anarcosindicalismo es una herramienta para defender y blindar nuestros puestos de trabajo. Es LA herramienta para conseguir unas mejores condiciones laborales y podernos garantizar así un futuro digno.

Si no lo intentamos ahora, es posible que mañana ya sea demasiado tarde. No hay nada que perder, pero sí mucho, demasiado, que ganar. Volvamos a nuestros centros de trabajo organizadas junto a nuestras compañeras. Que a cada ERTE nazca una sección sindical. Que a cada agresión se encuentren con una reacción. ¡Que nos pillen preparadas y sindicadas! ¡Que nos encuentren con sindicatos fuertes detrás!

Somos nosotras quienes movemos el mundo. Demos un paso al frente, decididas y con la cabeza alta. Démosle la vuelta a esta “nueva normalidad”, trabajemos duro para que traiga mucha organización de clase, mucho apoyo mutuo, mucha solidaridad y muchas victorias sindicales. Porque nosotras también somos parte de esa vida abriéndose paso entre el capitalismo salvaje en tiempos de pandemia y precariedad.