Ara s’elimina el dret a la tutela efectiva dels tribunals per a la classe treballadora.

El Consell General del Poder Judicial acaba d’anunciar una bateria de mesures que pretenen “evitar un col·lapse de l’Administració de Justícia després de la fi de l’estat d’alarma declarat amb motiu de la pandèmia de coronavirus”.

Des de la Confederació Nacional del Treball (CNT) denunciem que aquestes propostes que el Consell General del Poder Judicial ha enviat al Govern suposen, pel que fa a la jurisdicció social, una retallada en el dret fonamental al lliure accés a la justícia de les persones treballadores mitjançant la via dels recursos.

Es pretén que només es tingui accés a recurs en els plets de quantitats de més de 6000 euros, eliminant el recurs de suplicació i de cassació ordinària. Això deixaria en desemparament judicial a totes aquelles persones que es plantegin impugnar un ERTO, perquè no podrien sol·licitar una revisió de la sentència, encara que s’hagués produït un trencament de forma en el procediment; tampoc podrien reclamar una revisió dels fets declarats provats per la sentència recorreguda, ni demandar que s’examinessin possibles infraccions de normes substantives o de la jurisprudència.

Ja de per si, la jurisdicció laboral és d’única instància; és a dir, que no té un recurs ordinari, sinó que els recursos en el laboral són extraordinaris i per motius taxats. Si a aquestes restriccions se li afegeixen les noves propostes del Consell General del Poder Judicial, els drets fonamentals de treballadores i treballadors quedaran substancialment minvats.

CNT no pot permetre que la classe treballadora, continuï patint les conseqüències d’aquesta pandèmia. Mentre arrisca diàriament per a superar la crisi sanitària, rebent per això totes les tardes l’homenatge de la societat mitjançant els aplaudiments des dels balcons, el poder polític perpetra noves retallades en contra seva. En aquest cas es pretén que, una vegada que tot passi i les treballadores i treballadors vulguin defensar-se dels abusos, hagin d’assumir tal retallada en el seu dret a l’accés a la Justícia.

El mal funcionament de la Justícia, la lentitud exasperant i les tones de paper acumulades en els passadissos són tònica general des de fa diversos anys, però segons sembla fins ara no motivaven l’adopció de mesures extraordinàries. Però és justament en aquest moment, amb la greu emergència sanitària que tenim, quan l’Estat pren tals decisions: a destemps, mal enfocades i redundants sempre en el minvament de drets de treballadores i treballadors

Per tot l’anterior, i d’acord amb la seva coneguda línia d’actuació, la CNT s’oposa pública i categòricament al fet que s’aprovi qualsevol tipus de propostes que limiti, redueixi o afebleixi els drets fonamentals de la classe treballadora.

Treballadores i treballadors hem de tenir també dret a la justícia.